Krafttag mot antibiotikaanvändning

Regeringen ska söka internationellt samarbete för att minska mängden antibiotika i djurhållningen anser miljö- och jordbruksutskott. Samtidigt bjuder regeringen in till blocköverskridande samtal för att ta fram strategier mot antibiotikaresistens.

På ett seminarium den 18 februari diskuterades den globala antibiotikaanvändningen i djurproduktionen. Nu vill miljö- och jordbruksutskott att regeringen söker internationellt samarbete för att minska mängden antibiotika i djurhållningen. Ett enigt utskott ska stå bakom uppmaningen.

Regeringen har även bjudit in till blocköverskridande samtal för att ta fram en strategi mot antibiotikaresistens. Det är landsbygdsminister Sven-Erik Bucht, folkhälso- och sjukvårdsminister Gabriel Wikström och Helen Hellmark Knutsson, minister för högre utbildning och forskning, som bjuder in till samtal, eftersom strategin omfattar deras respektive ansvarsområden.

En ökad användning av antibiotika i djurhållningen, men även inom humanvården, leder till att bakterierna blir immuna. Antibiotikaresistens kan därför innebära att vanliga infektioner som vi i dag tar för givet kan behandlas med antibiotika i stället blir dödliga.

Login