Krav på kvartalsrapporter slopas

PROPOSITION. Krav på kvartalsrapportering slopas när regeringen ska genomföra EU-direktiv om finansiell information i svensk lag. 

I en proposition föreslår regeringen att kravet på emittenter, det vill säga företag som ger ut värdepapper, att släppa kvartalsrapporter för årets första och tredje kvartal tas bort. Regeringen anser att kravet utgör en stor börda för företagen och som inte bidrar till investerarskyddet. Regeringen anser också att uppmuntrar till kortsiktiga investeringsstrategier, och syftet blir därför att uppmuntra ett mer långsiktigt synsätt på investeringar.

I praktiken bedöms regeländringen ha liten påverkan i Sverige då svenska börsernas noteringsavtal ställer krav på kvartalsrapporter. 

Tre remissinstanser hade invändningar mot regeringens förslag. Statistiska centralbyrån, SCB, ansåg att det kan ha negativ påverkan på möjligheten att samla in räkenskapsdata på kvartalsbasis. Konsumentverket anser att förslaget är negativt för konsumentskyddet. Riksbanken anser att kravet bör vara kvar för att säkerställa en god tillgång till information på värdepappersmarknaden.

Login