KU kritiserar regeringens hantering av tillkännagivanden

GRANSKNING. Regeringen tar för lång tid på sig med tillkännagivanden som dessutom är för kortfattade eller svåra att bedöma anser riksdagen. Samtidigt är antalet markeringar mot regeringen rekordmånga.

Efter att regeringen har redogjort för sitt arbete med tillkännagivandena konstaterar konstitutionsutskottet (KU) i sitt betänkande som riksdagen nu antagit att antalet tillkännagivanden som behandlats under 2014 har minskat i jämförelse med året innan. Utskottet menar också att vissa ärenden har tagit för lång tid, medan andra ärenden inte motsvarar det som riksdagen ville att regeringen skulle göra. I visa fall var regeringen för kortfattad eller svår att bedöma.

Efter granskningsperioden har antalet tillkännagivanden varit rekordhög. I början på maj hade regeringen redan fått dubbelt så många tillkännagivanden som under hela föregående år. Det påpekade även konstitutionsutskottets ordförande Andreas Norlén (M) när frågan debatterades i riksdagen.

– Regeringen har suttit vid makten i lite drygt åtta månader. Sedan dess har det kommit rekordmånga tillkännagivanden, antalet är nu uppe i 119.

Login