Landsting utreder nationell tolktjänst för döva

VÅRD. Samordningen av tolkning för döva och hörselskadad måste bli bättre, anser regeringen. Västra Götalands läns landsting ska därför utreda möjligheten att skapa en nationell tolktjänst.

– Med ökade möjligheter till samverkan kan vi bättre nyttja hela landets samlade tolkkompetens. På så sätt får vi en mer resurseffektiv, flexibel och ändamålsenlig tolktjänst. Att landstingen själva undersöker möjligheterna till att samordna vissa delar av tolktjänsten nationellt är ett viktigt första steg som vi bör stötta, kommenterar jämställdhetsminister Åsa Regnér i ett pressmeddelande.

I dag står landstingen för omkring 60 till 70 procent av tolktjänsterna som utförs. Med landstingens olika förutsättningar leder det till bristande samordning och tidskrävande administration. Genom att de som behöver tolk istället vänder sig till en enda instans, oavsett behov, är förhoppningen att samordningen ska bli bättre.

Västra Götalands läns landsting får nu i uppdrag av regeringen att utreda möjligheten att skapa en nationell tolktjänst för döva och hörselskadade personer. Förutom att utreda de juridiska, ekonomiska och organisatoriska förutsättningarna  ska arbetet ske i samråd med leverantörer av tekniska lösningar.

Login