Länsstyrelsen tar över ansvar för EU-migranter

OMSORG. Länsstyrelsen i Stockholm kommer att ta över ansvaret från den nationella samordnaren med arbetet med att stödja utsatta EU-migranter. Det har regeringen beslutat.

Det var ett av förslagen som den särskilda utredaren Martin Valfridsson föreslog när han presenterade sin utredning om utsatta EU-migranter tidigare i våras. Under ett års tid ägnade sig utredningen åt att kartlägga situationen för de människor som kommer till Sverige för att tigga eller som kommer hit som svart arbetskraft. Situationen för dessa är oftast väldigt utsatt.

– Den här frågan är inte klar i och med utredningen. Det var rätt att inrätta en tillfällig myndighet som vi var, men nu vinner frågan på att den läggs in i den ordinarie strukturen, sade Martin Valfridsson till Altinget i samband med att han presenterade sin utredning.

Genom att Länsstyrelsen i Stockholms län får ett nationellt ansvar liknande det som utredningen själva hade var Martin Valfridsson förhoppning att det ska att leda till en uppväxling i arbetet.

Login