Länsstyrelser ska fördela nyanlända i länen

INTEGRATION. Efter den 1 mars kan kommuner inte längre säga nej till att ta emot flyktingar som har fått uppehållstillstånd. Regeringen har nu beslutat om en rad förordningar för att anvisningarna till kommunerna ska fungera bättre.

I slutet av januari beslutade riksdagen att alla kommuner ska vara skyldiga att ta emot nyanlända flyktingar. Under regeringssammanträdet på torsdagen fattade regeringen beslut om en rad nya förordningar som ska komplettera den nya lagen som träder i kraft 1 mars i år.

Förordningarna kommer främst att reglera hur fördelningen ska fungera. Länsstyrelserna kommer att få i uppdrag att ett år i förväg fastställa hur många människor som ska anvisas till kommunen, så kallade kommuntal, baserat på prognoser från Migrationsverket. När människor fördelas mellan kommunerna ska hänsyn tas till bland annat förutsättningar till arbete, befolkningsstorlek och hur många nyanlända som bor i kommunen sedan tidigare. Genom att kommunerna vet redan ett år i förväg hur många människor som kommer är förhoppningen att planeringsarbetet ska underlättas.

Kommunerna kommer även att få ersättning för hyreskostnader för tidsperioden en bostad står tom till dess att en nyanländ flyttar in. Alla kommuner kommer också att få rätt till grundersättningen på 221 500 kronor under 2016.

Login