Mer stöd till svaga bostadsmarknader

BOSTAD. Det statliga stöd som hittills lämnats till kommunerna för bostadsbyggande är inte förenlig med EU:s regelverk. Stödet ska därför omstruktureras och förhoppningen är att det ska leda till att hyresrätter prioriteras.

Den utredning som har undersökt behovet av stöd till bostadsbolag på svaga marknader och kommunernas förutsättningar att bedriva bostadspolitik har nu kommit fram till att stödet måste ändras.

Fler och fler kommuner upplever bostadsbrist, framförallt på hyresrätter. Höga bostadspriser, långa bostadsköer och höga krav från hyresvärdar utgör stora hinder för ett inträde på bostadsmarknaden. Det krävs ett större offentligt åtagande i vissa kommuner för att äldre, unga och nyanlända ska kunna få tillgång till bostäder av hög kvalitet, konstaterar utredningen.

Boverkets statliga stöd som hittills lämnats till kommunerna är inte förenlig med EU:s regelverk, konstaterar utredningen. Stödet måste därför omstruktureras och ges en tydligare målsättning. Utredningen föreslår även att stödet endast ska gå till kommuner med svag bostadsmarknad som får allt sämre förutsättningar för att bygga bostäder. 

Login