Migrationsverket försvarar kritiserade språkanalyser

ASYL. Migrationsverket har låtit sin nederländska motsvarighet granska de kritiserade språkanalyserna som ställer sig på Migrationsverkets sida. Men redan innan granskningen påbörjades riktades misstankar om jäv mot holländarna.

”Oberoende granskning stödjer resultat av språkanalyser” skriver Migrationsverket på sin hemsida. Det rör sig om språkanalyserna i tre asylärenden gjorda av företaget Sprakab på uppdrag av Migrationsverket. Språkanalyserna fick kraftig kritik i SVT-programmet Uppdrag granskning ifjol. Därför valde Migrationsverket att tillsatta en oberoende granskning från det Nederländska Migrationsverket (IND).

IND har fått göra egna analyser utifrån de inspelningar som Sprakab har använt sig av och även kommit fram till samma slutsatser som Sprakab. Det innebär att de uppgifter som de asylsökande har lämnat om sitt modersmål och ursprung inte har gått att styrka.  

Men enligt en granskning som Dagens Nyheter gjorde förra året har IND själv anlitat Sprakab. Dessutom fick Sprakab vid en tidigare granskning, som också gjordes av IND, själva välja ut vilket material som skulle analysera. Dagens Nyheter konstaterade då att det kunde röra sig om jäv.

Login