Ny lag ska stärka svensk export

NÄRINGSLIV. Ett företag som har avtalat om att köpa en vara ska inte riskera att bli av med både den och betalningen om det säljande företaget går i konkurs. En utredning föreslår att den 170 år gamla lagen om handel med lösören ändras, så att rätten till en vara övergår till köparen när avtalet skrivs och inte när varan har levererats. Den principen gäller sedan 2002 när köparen är en privatperson.

Företrädare för näringslivet försökte på 1990-talet förmå regeringen att ändra reglerna för köp av lösöre till avtalsprincipen, som är den som gäller i de flesta länder i Europa. Det skulle gynna svensk export om köparna kan lita på att deras betalningar för en vara inte går förlorade vid en konkurs, menade de.

Den kommitté med tre justitieråd som nu har utrett frågan föreslår att en ny lag införs den 1 januari 2018 och att den ska gälla köpeavtal som tecknas efter det datumet. Enligt kommitténs bedömning kommer lagändringen underlätta handeln och gynna tillväxt och svensk konkurrenskraft. ”En reform bedöms ha påtagliga och långsiktiga samhällsekonomiska fördelar”, skriver de i sitt betänkande.

Login