Ny namnlag på gång

NAMN. Regeringen går vidare med alliansregeringens reform av namnlagen, meddelar justitiedepartementet.

Förslaget om en ny namnlag fick ett starkt stöd av remissinstanserna, men sedan dess har det varit tyst. Men på tisdagen meddelar Kristian Brangenfeldt, pressekreterare hos Morgan Johansson, att justitiedepartementet bereder namnlagskommitténs betänkande.

”Utredningen behandlade många och komplicerade frågor och arbetet kräver därför både tid och eftertanke. Regeringen har dock för avsikt att ta fram en lagrådsremiss och senare en proposition till riksdagen”, skriver Kristian Brangenfeldt i ett mejl till Altinget.

Den nya namnlagen innebär ett flertal reformer, enligt utredningens förslag: Medborgare ska ha större frihet att välja sitt namn, hanteringen och reglerna ska vara enklare. Exempelvis föreslås att den som vill ska kunna byta till ett efternamn som bärs av minst 2 000 personer, exempelvis Andersson eller Bergström. Två efternamn ska kunna skapa ett nytt dubbelnamn, vilket inte är tillåtet i nuvarande namnlag. Det ska heller inte finnas en spärr för hur många gånger namnbyte är tillåtet.

Login