Nya boregler kan leda till sämre hälsa

BOSTAD. Högre tolerans för omgivningsbuller och en enklare bygglag ska leda till enklare och effektivare bygglovsprocess. Det är i vilket fall regeringens förhoppning med ett nytt lagförslag. Samtidigt kan förslaget innebära en försämring av människors hälsa.

Regeringen föreslår en rad förenklingar i plan- och bygglagen: Tomtindelning ska förenklas, genomförandetiden för detaljplanen förtydligas och att kretsen som har möjlighet att överklaga utökas. Förhoppningen är att detta ska leda till ska leda till enklare och effektivare bygglovsprocess.  

Regeringen föreslår även en ändring i miljöbalken angående omgivningsbuller som ska leda till bättre rättssäkerhet för verksamhetsutövare. Enligt lagförslaget ska en tillståndsmyndighet inte få besluta villkoren för bullernivåer enbart på grund av det byggs en ny bostad. Tillståndsmyndigheter ska heller inte kunna skärpa kraven på omgivningsbuller om en bostad byggs efter att tillstånd gett tills en verksamhet. Det ska också införas ett undantag av straffansvaret för när den tillåtna bullernivån överskrids.

Sammantaget innebär förslagen att tillståndsmyndigheternas möjlighet att skärpa villkoren för omgivningsbuller begränsas. Samtidigt försvinner den skyddsmekanism mot höga bullernivåer som finns i miljöbalken.

Login