Omprioritering i integrationspolitiken

VÅRBUDGET. Stora satsningar på integration och migration finansernas genom att minska anslagen till etableringslotsar och internationellt bistånd.

Regeringen föreslår stora satsningar på integration- och migrationsområdet. Ett stort antal personer väntas få uppehållstillstånd under året och därför föreslår regeringen ökat statsbidrag till kommuner och landsting för att underlätta bosättningen. Regeringen anser därför att kommunersättningar vid flyktingmottagandet ska öka med 60 miljoner kronor.

Kommuner och verksamheter som exempelvis familjekontakter och flyktingguider ”har bidragit till att nyanlända lättare kunnat lära sig mer om det svenska samhället och öva på språket”, anser regeringen som vill öka integrationsåtgärder från cirka 44 miljoner till över 70 miljoner kronor.

Detta och ett flertal andra åtgärder på integrationsområdet ska finansernas genom ett minskat anslag till etableringslotsar. Regeringen gör bedömningen att anslaget används bättre i andra insatser för nyanlända, men att minskningen på 117 miljoner inte ska påverka arbetsförmedlingens ambitioner på området.

Login