Otydlig maktpolitik riskerar att fälla Batra

Otydlighet i frågan om Sverigedemokraterna och alliansens oenighet i regeringsfrågan är det som riskerar att fälla Anna Kinberg Batra.

I debatten låter det ibland som att Moderaterna saknar sakpolitik eller att man i vart fall inte förmår att kommunicera den utåt. Men Moderaterna har arbetat med förnyelse och förändringsarbete minst lika mycket som övriga partier. Arbetsgrupper har levererat ny politik och partiet har varit tydligt när man gått emot regeringen. Det gäller på område efter område, exempelvis:

Detta är bara några få exempel på partiets linje. Om denna politik sedan är tillräcklig för att locka väljare är en annan fråga. Men det är knappast sakpolitiken som orsakat det kraftiga opinionsraset.

Partiet har sedan Batra tillträdde i januari 2015 undan för undan presenterat nya politiska förslag. Och från januari 2015 och fram till augusti 2016 låg partiet stabilt i opinionen på runt 25 procent (som genomsnitt av de olika partisympatiundersökningarna). Nedgången från de historiskt höga siffrorna på runt 30 procent hade skett tidigare. Det var en successiv nedgång under Reinfeldts andra regeringsperiod. Då alliansregeringen i allmänhet och Moderaterna i synnerhet allt mer kom att betraktas som regeringströtta med svårigheter att leverera annat än återkommande jobbskatteavdrag.

Login