Webbportal kan underlätta kollektivresor

RESOR. Det ska bli lättare för resenärer i kollektivtrafiken att jämföra priser och planera sina resor. Information från de olika trafikföretagen ska samlas på ett ställe, föreslår en utredning från näringsdepartementet.

För att underlätta för resenärer att resa kollektivt föreslår en utredning från näringsdepartementet att det ska finnas ett gemensamt system där all reseinformation samlas.

Enligt utredningen ska företag inom kollektivtrafiken vara tvungna att lämna information om  tidtabeller, bokningar, priser och liknande. Detta kan användas för att skapa en webbportal där all relevant reseinformation ska finnas. På så vis ska resenärerna få en överskådlig bild av resealternativ, kunna jämföra priser och tider och även kunna boka resor som berör flera sträckor och olika aktörer. I utredningen föreslår en ändring i lagen om kollektivtrafik för att göra detta möjligt.

Ett problem som framkommer i utredningen är att kollektivtrafiken i stor utsträckning är en politisk fråga som beslutas regionalt i kommuner och landsting. Det betyder att det inte finns en nationell aktör som har ett gemensamt ansvar för all kollektivtrafik. Det innebär att varje län under lång tid har haft egna lösningar på betalsystem, priser och biljettvillkor.

Login