Regeringen backar – ideella butiker slipper återvinningskrav

BUDGET 2016. De ideella second hand-butikerna måste inte främja återvinning och återbruk för att slippa moms på försäljningen. Kravet är slopat i den lagtext som regeringen lämnar till riksdagen för beslut.

I budgetpropositionen föreslår regeringen att ideella föreningars och trossamfunds försäljning i second hand-butiker ska vara skattefri. I en tidigare promemoria, och ett lagförslag som skickades på remiss till Lagrådet, var det också ett krav i lagtexten att försäljningen ska främja återanvändning och återvinning.

Kritiken mot det var omfattande från såväl organisationerna själva som från andra som fått promemorian på remiss. ”Naturvårdsverket anser det inte önskvärt att ideella organisationer ska vara tvungna att ta emot avfall för att åtnjuta skattelättnaden”, skrev Naturvårdsverket i sitt remissvar.

Också Lagrådet hade invändningar. Lagrådet påpekade att kravet att verksamheten ska främja återvinning inte finns för andra momsbefriade inkomstkällor i den ideella sektorn, som iddrottsföreningars försäljning av varmkorv.

Login