Register över flygresenär på parlamentets bord

TERRORBEKÄMPNING. EU:s arbete med regler som gör flygbolagen skyldiga att lämna ut uppgifter om passagerare går vidare. På torsdagen togs frågan upp i ett av EU-parlamentets utskott.

Vid sitt senaste möte antog EU-parlamentet en resolution med målet att nå en uppgörelse med ministerrådet om det kontroversiella direktivet före slutet av 2015. Det arbetet inleddes på torsdagsmorgonen när utskottet för fri- och rättigheter debatterade det nya förslaget från föredragande Timothy Kirkhope, från den konservativa ECR-gruppen. Ledamöterna har nu tid på sig fram till den 25 mars att lämna förslag till ändringar.

En förändring i Kirkhopes förslag jämfört med kommissionens ursprungliga planer är att även flyg inom EU ska omfattas av direktivet. Det är också en lösning som EU:s ministerråd har ställt sig bakom tidigare.

Kirkhope underströk att förslaget tar sikte på alla former av grov, gränsöverskridande kriminalitet och inte enbart terrorism. Att EU skaffar sig ett gemensamt regelverk i stället för att ha 28 olika är också viktig för att bekämpa brottsligheten, enligt Kirkhope. Men han poängterade också att ett nytt EU-direktiv om passageraruppgifter inte är universallösning för att bekämpa kriminalitet.

Login