Resistenta bakterier befaras kosta 100 miljarder dollar

HÄLSA. Med vår ökade köttkonsumtion ökar också användandet av antibiotika i livsmedelsproduktionen. På onsdagen möttes representanter från myndigheter, producenter och experter för att diskutera hur vi får bukt med den utvecklingen.

På ett seminarium möttes företrädare från bland annat Food and Agriculture Organization of the UN (FAO), European Centre for Disease prevention and Control, Europeiska Kommissionen och Statens Veterinärmedicinska Anstalt (SVA), för att diskutera antibiotikaresistens inom den globala köttindustrin.

­­– Om vi vill äta mer kött, måste vi i grunden förändra hur vi föder upp djur, sa dr Ramanan Laxminarayan, i sitt inledande tal.

Antibiotikaanvändningen ökar i dag i en snabbare takt än vår efterfrågan på kött. Utan förändringar i dagens livsmedelsproduktionen kommer antibiotikakonsumtionen att öka med omkring 60 procent fram till 2030. Ju mer vi använder oss av antibiotika desto mer ökar risken för resistenta bakterier. Det finns ett glapp mellan forskare och beslutsfattare, menade deltagarna på seminariet. Fler måste bli medvetna om problemet med resistenta bakterier.

Login