Riksdagen godkänner regeringens integrationsplaner

INTEGRATION. Riksrevisionen har i ett flertal rapporter granskat och kritiserat integrationspolitiken. Riksdagen anser att regeringens åtgärder är tillräckliga.  

Riksrevisionen anser att det nuvarande mottagnings- och bosättningssystemet måste effektiviseras ytterligare. Regeringen instämmer i myndighetens iakttagelser. I en skrivelse meddelar regeringen att man ser över systemet för mottagandet av asylsökande. Det görs bland annat en generell översyn av asylmottagning. Regeringen ska även se över hur boendeplaneringen ska förbättras.

I en annan granskning anser Riksrevisionen att systemet med etableringslotsar inte tillräckligt effektivt bidrar till att etablera nyanlända på arbetsmarknaden. Även i den kritiken instämmer regeringen. Bristerna med etableringslotsar har lett till att regeringen vill avskaffa systemet och att det istället ska göras om till en behovsprövad insats.

Eftersom regeringen redogjort för vilka åtgärder som planeras och eller vidtagits anser riksdagen att det inte finns någon anledning att göra ytterligare tillkännagivanden. Därför beslutades det att ärendet avslutas och att alla motioner avslås.

Login