Riksdagen tillåter mer buller

BOSTAD. Regeringen ska utreda möjligheterna att sänka kraven för tillgänglighet för studentbostäder, samt höja riktvärden för trafikbuller för att på så vis öka möjligheterna att bygga längs vägar och spårtrafik. Det beslutade riksdagen under onsdagen.

Riksdagen beslutade att ge regeringen fyra uppdrag, så kallade tillkännagivanden, för att underlätta för byggandet av nya bostäder. Flertalet av förslagen berör direkt eller indirekt regleringar i plan- och bygglagen.

Regeringen bör höja riktvärdena på trafikbuller från 55 decibel till 60,  anser riksdagen. Höjningen av riktvärdena för trafikbuller är något som regeringen redan har beslutat om och kommer att träda ikraft 1 juni i år. Men riksdagens förslag innebär även en höjning av riktvärdet längst med vägar och spårtrafik, som i regeringens förslag inte får överstiga 55 decibel. Riksdagen föreslår även att studentbostäder ska kunna ha riktvärde upp till 65 decibel. Anledningen är att underlätta och öka bostadsbyggandet längst med vägar och spårtrafik.

– Bullerreglerna har jag bullrat rejält om. Äntligen kom dem, väldigt försent och ack så försiktiga. Därför är det en viktig markering att majoriteten i riksdagen vill gå längre, sade civilutskottets ordförande Caroline Szyber (KD) när förslagen debatterades.

Login