Enklare liv för småskalig vattenkraft

BESLUT. Riksdagen uppmanar regeringen att skapa ett enklare och flexiblare regelverk anpassat särskilt för småskaliga vattenkraftverk. Men regeringspartierna och Vänsterpartiet stödjer inte tillkännagivandet.

– Vi måste se till att de stora vattenkraftsutövarna verkligen gör det som de har ålagts att göra. Detta är viktigare än att jaga enskilda personer som råkar äga ett litet vattenkraftverk, sade Carl-Oscar Bohlin (M) när riksdagen på torsdagen debatterade förslaget om att småskaliga vattenkraftverk bör få ett särskilt regelverk som är flexiblare och enklare.

– Det kan inte vara så att hela kostnaden ska vältras över på den enskilda verksamhetsutövaren. Det är viktigare att de pengarna verkligen går till miljöförbättrande åtgärder, fortsatte Bohlin som talade sig varm för den potential som finns för sportfiskenäringen när åtgärder genomförs och fisken åter kan börja vandra i fler vattendrag.

Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet valde att lägga ner sina röster när det var dags att ta ställning till motionen från Lars Tysklind (L).

Login