Riksdagens tjänstemän ska hbt-certifieras

JÄMSTÄLLDHET. Riksdagsförvaltningen kommer under våren att hbt-certifiera sina tjänstemän. Förvaltningen hoppas att kursen, som anordnas av RFSL, ska leda till att ingen i riksdagen ska ha skäl att känna sig diskriminerad.

Sedan våren 2014 genomför Riksdagsförvaltningen tillsammans med RFSL (Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas, transpersoners och queeras rättigheter) en omfattande utbildning med fokus på Homo, bi och transfrågor, men kursen innehåller även övriga diskrimineringsgrunder, såsom exempelvis etnisk tillhörighet, religion och funktionshinder. Uppdraget kommer att kosta runt 300 000 kronor, men fler deltagare kan tillkomma, vilket höjer priset ytterligare. De delar av förvaltningen som har en nära kontakt med besökare och allmänhet prioriteras.

Varje deltagare går två och en halv dagar utspridda under våren. Syftet med utbildningen är att granska samhällsnormer och vilka konsekvenser detta får. Målet är att alla som rör sig i Riksdagsförvaltningens lokaler ska känna sig inkluderade och välkomna.

– Vi försöker titta på olika sätt att säkerställa den kompetensen. Detta är något vi vill bli ännu bättre på, säger Gunilla Ajdert Lundell, personalhandläggare på Riksdagsförvaltningen.

Login