Riksdagsledamöters skulder ska registreras

INSYN. Riksdagsledamöter kan i framtiden bli skyldiga att rapportera in uppgifter om sina skulder till registret över ekonomiska intressen. Syftet är att förebygga korruption. 

Riksdagsdirektören har fått i uppdrag av riksdagsstyrelsen att ta fram lagförslag om registrering av riksdagsledamöternas skulder. Dessa uppgifter ska finnas med i riksdagens ekonomiska register som i dag innehåller uppgifter om ledamöternas privatekonomi, bland annat aktieinnehav och styrelseuppdrag.

De skulder som en arbetsgrupp inom riksdagspartierna har föreslagit ska omfattas av rapporteringskrav ska överstiga två prisbasbelopp och vara resultat av närings- eller investeringsverksamhet. Detta eftersom det är den typen av skulder som skulle kunna påverkas av beslut i riksdagen. Arbetsgruppen har också tagit hänsyn till vilka typer av skulder som skulle kunna leda till att en ledamot hamnar i beroendeställning till den som lånat ut pengar. Bolåneskulder och studieskulder ska inte vara registreringspliktiga.

Under hösten 2012 kom en rapport från Europarådets organ mot korruption, Greco, som hade utvärderat svenska förhållanden med fokus på förebyggande av korruption bland svenska parlamentsledamöter, domare och åklagare. Rapporten innehöll en rekommendation om en uppförandekod för Sveriges riksdagsledamöter. En arbetsgrupp tillsattes bestående av ledamöter från samtliga partier som i november förra året lämnade sin slutrapport till talmannen.

Login