Samarbete ska lösa bostadsbrist

BOSTAD. För att uppnå målet med 700 000 nya bostäder till 2025 krävs det blocköverskridande överenskommelser och regelförenklingar. Det sade statsminister Stefan Löfven under onsdagens partiledardebatt.

– Vi har inlett ett nytt samhällsbygge. Regeringen kommer under våren öka reformtakten för att kraftigt öka bostadsbyggandet, sade statsminister Stefan Löfven (S) under partiledardebatten på onsdagen.

Regeringens åtgärder som förkortning av överklagande processer, en ny bullerförordning och satsningar på energieffektiva och klimatsmarta byggnader menar Stefan Löfven är inledningen på den största bostadssatsningen på över 20 år. Förhoppningen är att bostadsbyggandet redan i år ska vara det högsta sedan 1990-talet. Men enligt Boverket kommer det behövas 700 000 bostäder till år 2020. Det är en bra bit från regeringens egen målsättning om 250 000 nya bostäder till 2020.

För att lösa det behövs samarbeten med ett flertal aktörer, enligt statsministern. Det innefattar näringsliv, fackliga organisationer, civilsamhället, forskning och inte minst blocköverskridande överenskommelser.

Login