"Sänkt bullergräns förstör nattsömn"

BOSTAD. Höjda bullernivåer under natten föreslår Boverket i en ny rapport, men det kan få stora konsekvenser för de boendes nattsömn menar Hyresgästföreningen.  

I en rapport från Boverket angående riktlinjer om buller föreslås en höjning från 40 till 45 decibel nattetid, vilket motsvarar ungefär ljudet av en brummande frys. I ett remissvar skriver Hyresgästföreningen att de är mycket oroade över höjningen, eftersom de menar att det kan leda till sömnstörningar för de boende.

Enligt utredningen från Boverket föreslås även att tidsperioden som räknas som natt ska kortas med en timme, det vill säga mellan klockan tio på kvällen till sex på morgonen. Även detta är Hyresgästföreningen tveksamma till eftersom de menar att det kan leda till negativa konsekvenser för de boende. Sannolika konsekvenser för en förkortad natt blir att fler personer kommer uppleva sömnstörningar, menar föreningen.

Sveriges kommuner och landsting (SKL) däremot välkomnar de nya riktlinjerna. Att en dag börjar redan klockan sex på morgonen helt är i linje med internationella regelverk. SKL menar även att det gamla regelverket blivit otidsenligt.

Login