Sexköp i utlandet ska straffas i Sverige

RÄTTSVÄSEN. Regeringen utreder om reglerna mot sexköp ska utvidgas. Utgångpunkten är att den som köper sex utomlands ska dömas för det i svensk domstol. Men ett sådant förslag har tidigare inte haft stöd i riksdagen.

Regeringen går nu vidare för att uppfylla ett löfte från regeringsförklaringen: att straffa sexköp utomlands. Köp av sexuella tjänster är oacceptabelt, eftersom det bidrar till prostitution och människohandel. Och därför ska brottet lagföras i Sverige oavsett var det har begåtts, enligt regeringen.

Den utredare som Alliansregeringen tillsatte före valet för att skärpa reglerna kring sexköp i Sverige får nu ett utvidgat uppdrag. Uppgiften blir att analysera och ta ställning till om brottet köp av sexuell tjänst ska undantas från kravet på dubbel straffbarhet, vilket skulle få till följd att den som köper sex utomlands kan dömas för det i Sverige även om det är tillåtet i det andra landet. Utredaren ska oavsett vad han kommer fram till lägga fram ett förslag på hur ett undantag från kravet på dubbel straffbarhet bör utformas. Senast den 9 mars nästa år ska slutsatserna redovisas för regeringen.

Straffbart i Norge

Login