Skarpare straff för innehav av handgranat väntar

BROTT. Innehav av handgranater ska straffas på samma sätt som olaga vapeninnehav. Det är målet med den utredning som regeringen nu har sjösatt. Ett förslag väntas i mars nästa år. Men Liberalerna anser att förslaget är otillräckligt.

Handgranater faller i dag inte under vapenlagen, istället är det lagen om brandfarliga och explosiva varor som tillämpas. Det innebär att handgranater inte omfattas av den skärpning av vapenlagen som trädde i kraft 2014 och därmed är straffet för ett olaga innehav av en handgranat lägre än olaga vapeninnehav.

Efter en rad sprängdåd där kriminella har använt handgranater har regeringen aviserat en översyn av lagen. Enligt det uppdrag som regeringen nu har beslutat om ska i lagen om brandfarliga och explosiva varor ses över så att straffen återigen harmoniserar med dem i vapenlagen. Målet är att innehav av handgranater ska straffas på samma sätt innehav av skjutvapen.

Roger Haddad (L) och hans parti har tidigare krävt hårdare regler kring skjutvapen och handgranater. Han hade helst sett att regeringen gått längre.

Login