Skärpt straff för mord utreds på nytt

BROTT. Regeringen gör ett nytt försök för att den politiska viljan om straff för mord faktiskt ska få genomslag. Frågan ska nu utredas. Bakgrunden är att Högsta domstolen har dömt ut den lagändring som skedde så sent som 2014.

Avsikten med lagändringen sommaren 2014 var att öka användningen av livstidsstraffet och att livstids fängelse ska dömas ut i de allra flesta mordfall. Bakom beslutet stod den dåvarande borgerliga regeringen, Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna.

Men Högsta domstolen har därefter i två rättsfall gjort en tolkning som går stick i med de politiska ambitionerna. Enligt HD innebär lagändringen 2014 ingen förändring av rättsläget utan är i det närmaste en begränsning av möjligheten att döma till livstids fängelse, något som juristerna i Lagrådet pekat på tidigare. Men den invändningen tog varken den dåvarande regeringen eller riksdagen fasta på.

”Högsta domstolens domar från februari och juni 2016 innebär att riksdagens beslut att skärpa straffet för mord inte fått någon verkan. Detta är inte tillfredsställande.”, skriver regeringen i uppdraget till utredaren Ylva Norling Jönsson, lagman vid Helsingborgs tingsrätt.

Login