Skatteavdrag för gåvor bort vid nyår

VÄLGÖRENHET. Regeringen går vidare med förslaget att ta bort skatterabatten för dem som skänker pengar till ideella organisationer, trots protester. Ett lagförslag har nu skickats på remiss till Lagrådet.

En promemoria med förslaget fick tummen ned av en majoritet av remissinstanserna. Men regeringen anser att gåvor är personliga levnadskostnader, och dem kan man enligt inkomstskattelagen inte få avdrag för. ”Skattereduktion för gåvor är inte förenligt med avdragsförbudet”, skriver regeringen i lagrådsremissen.

Regeringen tycker också att offentligt stöd till ideella organisationer ska fördelas efter vilken samhällsnytta de gör, och inte efter privatpersoners vilja att ge stöd och få en skattereduktion.

Skattereduktionen för gåvor infördes av Alliansregeringen 2012. Privatpersoner som skänker minst 200 kronor per tillfälle och minst 2 000 kronor per år till en godkänd organisation får tillbaka en fjärdedel av pengarna i form av nedsatt skatt. Den maximala skatterabatten är 1 500 kronor per år.

Login