Skattefri lucka i lagen täpps till

TABBE. De svenska skattereglerna vid företagsöverlåtelser över gränserna strider mot EES-avtalet. Innan lagen ändras kan Sverige inte ta ut någon skatt alls om en del av företaget finns i Norge, Island eller Liechtenstein.

Om ett svenskt företag säljs till ett företag i ett annat EU-land kan Sverige ta ut skatt, men med avdrag för den skatt som skulle ha betalats i det andra EU-landet. I strid med EES-avtalet gäller reglerna bara affärer inom EU och inte i hela EES, där också Norge, Island och Liechtenstein ingår.

När Yamaha omorganiserade verksamheten i Europa införlivades det svenska bolaget, med bland annat en norsk filial, i det tyska moderbolaget. Enligt svensk lag skulle sammanslagningen beskattas som om den norska filialen hade sålts till marknadsvärde. Högsta domstolen slog i en dom 2010 fast att Sverige inte kunde ta ut någon skatt för den norska delen, eftersom lagen inte ger rätt till avräkning av skatt i det andra landet och därmed strider mot EES-avtalet, som säger att de tre länder som är med i EES men inte i EU ska behandlas som EU-länder i sådana här sammanhang.

Finansdepartementet har nu tagit fram en promemoria med förslag till ändringar av lagen, så att samma regler vid företagsöverlåtelser ska gälla i hela EES-området. Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 januari 2016. Eftersom den här sortens affärer är ovanliga bedöms ändringarna inte få några konsekvenser för statens finanser.

Login