Skattekontrollen skruvas åt

INTERNATIONELLT. Efter kravet på bankerna att kontrollera amerikaners kontotillgångar i Sverige kommer nu nästa steg: Alla utländska personers och företags konton ska rapporteras in till Skatteverket.

För ett år sedan skrev Sverige på ett avtal med USA, Fatca, som innebär att svenska banker ska identifiera amerikaner bland sina kontohavare och rapportera om dem till Skatteverket, som sedan skickar uppgifterna vidare till USA. Från USA får Skatteverket också uppgifter om svenskars tillgångar där.

Nu har Sverige och ett 60-tal andra länder skrivit på ett internationellt avtal om automatiskt utbyte av kontouppgifter, liknande utbytet med USA. Flertalet av länderna, inklusive Sverige, har åtagit sig att införa nödvändiga lagändringar senast vid nyår och sätta igång att dela uppgifter i september 2017.

I ett lagförslag som har skickats på remiss till Lagrådet skriver regeringen att bankerna ska identifiera alla utländska personers och företags konton, även om deras hemland ännu inte har skrivit under det multilaterala avtalet om utbyte. Skatteverket får sortera och skicka vidare till de länder som har skrivit på avtalet.

Login