Små justeringar i regeringens asylförslag

MIGRATION. Regeringen ändrar något i sitt omstridda förslag om strängare regler för uppehållstillstånd. Men grunden är alltjämt en kraftig skärpning och att få människor på flykt att söka asyl i andra EU-länder.

I höstas lade regeringen fram sina planer på en tillfällig lag som begränsar möjligheten att få uppehållstillstånd i Sverige. Det tydliga budskapet från S och MP-regeringen var: sök asyl i andra länder. Planerna byggde till del på en uppgörelse mellan regeringen och de borgerliga. Men regeringen gick längre än uppgörelsen för att lägga svenska regler på EU:s miniminivå.

I vintras skickade regeringen ut ett utkast till ny temporär lag, men förslaget fick kritik från remissinstanserna. Regeringen tar nu fasta på en del av kritiken och justerar förslaget på några punkter. Men utgångpunkten i lagen, som ska träda i kraft den 20 juli i år och gälla i tre år, är fortfarande att tillfälliga uppehållstillstånd ska vara huvudregeln, att anhöriginvandring ska försvåras och att kraven på egen försörjning ska öka.

De förändringar som sker innebär bland annat att de tillfälliga uppehållstillstånden för alternativt skyddsbehövande, exempelvis de som flyr från väpnade konflikter, ska gälla i 13 månader. Förlängningen med en månad gör att de kan omfattas av socialförsäkringssystemet.

Login