Statlig fond ska stötta nya företag

EKONOMI. Hårdare krav på banker har lett till att små nystartade företag har svårt att få finansiering. Genom bland annat en ny statlig fond är regeringens förhoppning det ska bli en effektivare finansiering av företag i hela landet.

Det finansiella ekosystemet måste utvecklas och distributionen måste förbättras, är några av slutsatserna i företagsfinansieringsutredningen som presenterades under torsdagen.

Näringsminister Mikael Damberg (S) lyfte fram flera problemområden med dagens utformning av finansieringssystemet. Det saknas pengar i tidiga skeden för små nystartade företag. Hårdare krav på banker har lett till en lägre riskbenägenhet, vilket drabbar små företag som har svårt att få finansiering. Förhoppningen med utredningen är att förslagen ska leda till effektivare finansiering för företag i hela landet.

– Det finns pengar, det är bara att titta på investeringarna på börsen. De allra flesta bolag klarar sig utan stöd. Men det finns ett hörn som missgynnas och där måste man gå in och stötta ytterligare, sade den särskilda utredaren Hans Rystad på en pressträff.

Login