Statskontoret ska granska kommunernas budgetrådgivning

Privatpersoners skuldsättning ökar. ”Av den anledningen så vill vi nu se över hur budget- och skuldrådgivningen i kommunerna fungerar”, säger civilminster Erik Slottner (KD) till Altinget.

Förslaget att se över den kommunala rådgivningen kommer från överskuldsättningsutredningen som lämnade sitt betänkande i juli förra året. ”Exempel på en fråga som Statskontoret skulle kunna analysera är vilka skillnader som finns i den kommunala budget- och skuldrådgivningen vad gäller innehåll, tillgänglighet och kvalitet. En annan fråga är hur verksamheten kan bli mer likvärdig i landet”, skrev utredaren då. Det uppdrag som regeringen beslutade om i torsdags är i stort sett likalydande med utredningens förslag.

Erik Slottner säger också att regeringen noterat debatten om ökad skuldsättning, inte minst när det gäller ungas skuldsättning via snabba sms-lån och mindre nogräknade kreditinstitut med höga räntor. 

– Sedan vet vi också att konsumentvägledningen som är frivillig för kommunerna har minskat i ett stort antal kommuner och det föranleder en viss oro att det förebyggande arbetet minskar, säger han.

Login