Sverige får färglösa tobakspaket

EU. Neutrala cigarettpaket ska införas när Sverige anpassar sig till EU-reglerna. Men en sådan lösning kan strida mot grundlagen och därför ta flera år att genomföra.

Sedan ett år tillbaka utreds frågan om Sverige ska införa neutrala tobaksförpackningar – med varningstexter men utan dekor och logotyper och med samma färger och typsnitt oavsett märke. Bakgrunden är EU:s tobaksdirektiv från 2014 som öppnar för att länderna kan besluta om regler för neutrala paket  –­ sådana förpackningar finns bland annat i Storbritannien men även i Australien.

Utredningen ska presentera sina slutsatser i början av mars. Och enligt de uppgifter som utredaren har lämnat till regeringen är bedömningen att det finns skäl att införa krav på neutrala förpackningar i Sverige. 

Men detta kan innebära en konflikt med grundlagen och tryckfrihetsförordningen. Cigarettpaket omfattas av grundlagsskyddet och neutrala paket sätter stopp för tobaksbolagen att själva avgöra hur förpackningar ska utformas och vilka texter som ska tryckas på dem.

Login