Tunga MP-ledamöter petas

UTRENSNING. Två framträdande miljöpartister, Carl Schlyter och Valter Mutt, får lämna sina uppdrag som talespersoner i riksdagen. Skälet är att de båda har kritiserat partiets uppgörelser i regeringen.

En av de frågor där de båda har gått emot partilinjen är det så kallade värdlandsavtalet med Nato som S och MP har gjort upp om i regeringen. Carl Schlyter och Valter Mutt var två av de fyra miljöpartister som kritiserade avtalet och som också nyligen röstade emot det i riksdagen. De två andra, Annika Lillemets och Jabar Amin, har hoppat av sina uppdrag i riksdagen i protest. Schlyter får nu lämna sitt uppdrag som ordförande i EU-nämnden och Valter Mutt är inte längre ledamot i utrikesutskottet och partiets talesperson i utrikesfrågor i riksdagen. De sitter dock kvar som MP-ledamöter i riksdagen.

”Kära vänner jag har idag blivit avsatt som ordförande i EU-nämnden. Kommer att fortsätta att kämpa för gröna värderingar på annat sätt.”, skriver Schlyter på Twitter.

Till SVT säger Schlyter att MP agerar i strid med partiets värderingar och att partiledningen nu tystar kritiker för att visa sin regeringsduglighet.

Login