Utländska torghandlare måste ha kassaregister

KONTROLL. Kraven på kassaregister blir allt mer omfattande. Nu ska även utländska torghandlare verksamma i Sverige tvingas ha ett kassaregister, föreslår regeringen.

För två år sedan blev det krav på svenska torghandlare att de måste ha kassaregister. Nu vill regeringen att det även ska gälla näringsidkare utan fast driftställe i Sverige. De är i dagsläget undantagna.

Huvudregeln är att en näringsidkare som säljer varor eller tjänster mot kontant betalning eller mot betalning med kontokort ska använda kassaregister. Men det finns flera undantag från denna skyldighet. Kassaregister behöver exempelvis inte användas av den som bara i ”obetydlig omfattning säljer varor eller tjänster mot kontant betalning eller mot betalning med kontokort”.

Bakgrunden är att Skatteverket 2012 bad regeringen att företag utan fast driftställe i Sverige ska omfattas av kravet på kassaregister i samma utsträckning som svenska näringsidkare. Men regeringen bedömde då att det saknades tillräckligt beredningsunderlag för att gå vidare med förslaget. Skatteverket fick därför i uppdrag att göra en fördjupad analys. Det är detta underlag som nu ligger till grund för förslaget.

Login