V vill ha drygt fyra miljarder i ökad välfärd

UTSPEL. Vänsterpartiet vill de kommande tio åren satsa 44 miljarder kronor på att bekämpa arbetslöshet, rusta bostäder och säkerställa offentlig service i utsatta områden. I genomsnitt drygt fyra miljarder om året.

­– Vi vill satsa på de förorter, bruksorter, glesbygdsområden och andra delar av Sverige som har svikits av den tidigare Alliansregeringen. I sommar har vi haft RUT-avdrag i Sverige i 10 år. Det har kostat skattebetalarna runt 21 miljarder kronor och främst gynnat de som redan har det gott ställt. Nu är det dags att satsa på en annan del av den svenska befolkningen. De som har fått stå tillbaka, de som bor i de svikna delarna av Sverige, kommenterar partiledare Jonas Sjöstedt i ett pressmeddelande.

Vänsterpartiet vill att pengarna ska kunna sökas av kommuner som har områden med hög arbetslöshet, låg utbildningsnivå och lågt valdeltagande. Användningen av medlen kommer att se olika ut i olika områden, men insatser för jobb, utbildning, service och mot sociala problem är i centrum.

– Vi vill ge människor möjligheter och framtidstro. Oavsett var man bor i Sverige ska man känna att samhället satsar på en. Alla har rätt till jobb, utbildning, rik fritid, kommenterar Sjöstedt.

Login