168 extra miljarder är prislappen för ett förstärkt försvar

FÖRSVARSMATERIEL. Utan extra investeringar kommer försvarsförmågan att sjunka. Det är beskedet från försvarsmaterielutredningen. För bästa operativa förmåga behöver anslagen till försvarsmateriel fördubblas.

Flera delar av Sveriges försvarsmateriel är på väg att bli föråldrade. Därför gav regeringen 2016 en särskild utredare i uppdrag att utreda Försvarsmaktens långsiktiga materielbehov.

Utredaren Ingemar Wahlberg har kommit fram till att den operativa förmågan efter 2020 inte kan bevaras med nuvarande ekonomiska anslag. Därför föreslår utredningen bland annat att det planerade inköpet av ett luftvärnssystem med medellång räckvidd ska senareläggas. På så sätt frigörs 12 miljarder som kan läggas på att istället höja den operativa förmågan som helhet.  

Men utredningen föreslår också tre steg för investeringar vid en utökad ekonomi. I steg 1 föreslås en förstärkning med 56 miljarder. I steg 2 ytterligare 65 miljarder och i steg 3 ytterligare 47 miljarder. Totalt, om alla steg skulle följas, innebär det en ökad kostnad på 168 miljarder för perioden 2021-2030. Vilket i praktiken skulle betyda en fördubbling av satsningarna på materiel jämfört med hur stor del av nuvarande försvarsanslag som läggs på området i dag. 

Login