Iran vill utnyttja människor för att skada Sverige

Det borde vara helt uteslutet att iranska medborgare som regelbundet åker till Iran ska arbeta med säkerhetskänslig verksamhet i Sverige. Risken för spionage är uppenbar, skriver riksdagsledamoten Nima Gholam Ali Pour (SD).

Under senare tid har det kommit in uppgifter från medier om att iranska medborgare har blivit bortsorterade vid säkerhetsprövningar till yrken där den anställde får delta i säkerhetskänslig verksamhet. Frågan har gjorts till ett politiskt slagträ av bland andra Socialdemokraternas rättspolitiska talesperson som ser det som diskriminering av iranier. Detta är en mycket naiv syn på frågan som inte åtgärdar den grundläggande problematiken.

Iran spionerar i Sverige

Att Iran är en fientlig sinnad stat råder det ingen tvekan om. Iranska underrättelseorgan bedriver omfattande spionage i Sverige och har planerat att genomföra mord. Den iranska regimen använder sig av kriminella nätverk i Sverige för att utföra våldsdåd. Det är uppenbart att regimen i Iran saknar all respekt för svensk suveränitet. Irans aktiviteter i Sverige är fientligt sinnade och ska motverkas.

Att vissa iranska medborgare regelbundet åker till ett land som är fientligt sinnat gentemot Sverige är självklart ett problem. Speciellt då den iranska regimen är känd för att utöva påtryckningar gentemot sina medborgare för att de ska delta i underrättelseaktiviteter i Sverige. Det borde vara helt uteslutet att iranska medborgare som regelbundet åker till Iran eller har varit i Iran på senare tid, ska arbeta med säkerhetskänslig verksamhet i Sverige. Risken för bland annat spionage är uppenbar och det vore oförsiktigt om dessa personer inte bortsorterades från att arbeta i säkerhetskänslig verksamhet.

Sunt förnuft och personligt ansvar

Däremot ska ingen diskvalificeras från vissa yrken bara för att man har ett visst ursprung. De iranier som inte har någon aktiv anknytning till Iran, som kan utnyttjas av mullornas regim, ska ha samma möjlighet att arbeta med säkerhetskänslig verksamhet som andra. Men samtidigt råder det ingen tvekan att när en iranier har en aktiv anknytning till Iran – exempelvis genom en släkting i Iran – kan det utnyttjas av den iranska regimen. Att bortse från detta skulle vara oansvarigt.

I grunden handlar denna fråga om sunt förnuft och personligt ansvar. En person ska ha det sunda förnuftet att avstå från att åka till ett land som vill utnyttja människor för att på olika sätt skada Sverige. Dessutom ska man ta det personliga ansvaret att inte försätta sig själv i en situation där man blir en eventuell säkerhetsrisk. Väljer man att åka till ett land som öppet stödjer terroristorganisationer så får man ta konsekvenserna.

Svensk säkerhet undermineras

I det säkerhetspolitiska landskapet som Sverige befinner sig i måste alla ta ansvar på olika sätt. När det gäller svenska medborgare som har sitt ursprung i länder som bedriver antagonistisk verksamhet gentemot Sverige så tar man det ansvaret genom att minimera ursprungsländernas möjligheter att skada Sverige. De personer som försätter sig i en utsatt situation i förhållande till en fientlig sinnad stat måste exkluderas från vissa roller för att flertalet ska skyddas.

Det är beklagligt att vissa personer, som har påstått sig vara flyktingar, regelbundet semestrar i sina hemländer så snart de har fått svenskt medborgarskap. Att individer underminerar Sveriges säkerhet genom att semestra i länder med antagonistiska agendor är helt oacceptabelt. Det skulle vara ett svek mot allmänheten om dessa individer tilläts arbeta med säkerhetskänslig verksamhet.

Forrige artikel Rysk ambassadör: Nato har inget intresse av att stoppa kriget i Ukraina Rysk ambassadör: Nato har inget intresse av att stoppa kriget i Ukraina
Pål Jonson öppnar för att köpa direkt från Ukrainas vapenindustri

Pål Jonson öppnar för att köpa direkt från Ukrainas vapenindustri

Danska försvarsministern vill få med Norge och Sverige att lägga beställningar direkt till den ukrainska försvarsindustrin. ”Vi tycker det är ett intressant projekt. Jag har pratat med Troels Poulsen om detta”, säger förvarsminister Pål Jonson (M) till Altinget.