Nationellt cybersäkerhetscentrum in under FRA:s tak

Det blir som planerat, dagens spretiga ansvar för Nationellt cybersäkerhetscentrum stramas upp och verksamheten petas in under FRA:s tak. FRA:s generaldirektör får dock inte förtroendet att utse centrets chef, utan det beslutet tar regeringen.

Från och med den 1 november kommer Försvarets radioanstalt (FRA) att ha huvudansvaret för Nationellt cybersäkerhetscentrum (NCSC), enligt det beslut om en förordningsändring som regeringen fattade i förra veckan.

Regeringen har från start haft sikte på att strama upp styrningen av NCSC, istället för dagens modell där FRA, Försvarsmakten, MSB och Säpo samarbetar plus att ytterligare tre myndigheter också är involverade. De sju myndigheterna ska fortsatt vara involverade, men huvudansvaret för verksamheten ska vila på FRA.

– Behovet av tydligare styrning har varit tydligt, och detta är ett viktigt steg i den riktningen. Vår ambition är att NCSC ska bli navet i det nationella cybersäkerhetsarbetet, säger minister för civilt försvar Carl-Oskar Bohlin (M) i ett pressmeddelande.

Login