Fackförbund vill att försvaret slutar upphandla städning och matlagning

Försvarsmakten bör sluta lägga ut tjänster som städning och matlagning på entreprenad. På sätt kan myndigheten stärka kontroll över den egna verksamheten, enligt fackförbundet Seko.

Försvarsmakten tar onödiga risker genom att outsourca vissa verksamheter, bland annat köks- och städpersonal. Det anser fackförbundet Sekos ordförande Gabriella Lavecchia och Jörgen Stehn, ordförande för Sekos förhandlingsorganisation inom försvaret.

I en debattartikel i Expressen ifrågasätter de Försvarsmaktens iver att lägga ut ut tjänster som städning och matlagning på entreprenad och ser två skäl bakom myndighetens strategi:

En uppfattning om att antalet civila anställningar inom Försvarsmakten bör begränsas. ”Det finns tyvärr en kultur inom försvaret som ibland innebär att civilanställda betraktas som något katten släpat in, snarare än att se dem som en viktig del av verksamheten” skriver Lavecchia och Stehn som anser att Försvarsmakten måste göra upp med sina attityder mot civilanställdas roll i organisationen.

Login