Carl Bildt får mer tid

Carl Bildt får förlängd tid från regeringen för att slutföra översynen av Sveriges underrättelseverksamhet.

Tidigare M-politikern Carl Bildt sitter i dag bland annat i styrelsen för tankesmedjan European Council on Foreign Relations och är vice ordförande i lobbykoncernen Kreab Worldwides styrelse.

Men, sedan förra hösten är han även statlig utredare. Carl Bildt genomför en översyn av den svenska underrättelseverksamhet.

Det övergripande syftet med översynen är att ”säkerställa att de behov av underrättelser som regeringen, andra statliga myndigheter och andra aktörer av relevans för Sveriges säkerhet har tillgodoses”. Någon motsvarande översyn har inte gjorts sedan slutat av 1990-talet, enligt direktiven.

Enligt den ursprungliga tidsplanen skulle Carl Bildt lämna sitt slutbetänkande, med eventuella förslag till lagändringar, till försvarsminister Pål Jonson (M) runt lucia. Nu har regeringen beslutat att flytta fram deadline ett drygt halvår. Nytt sistadatum för utredningen är i stället den 30 juni.

Varför Carl Bildt behöver ytterligare sex månader på sig framgår inte av den begäran om förlängning som sekretariatet har mejlat in till försvarsdepartementet.

Beslutskedja: Översyn av underrättelseverksamheten

29/10
2023
30/10
2023
18/9
2024
15/12
2024

Forrige artikel Nya kommissionen: Uppdragen, styrkorna och svagheterna Nya kommissionen: Uppdragen, styrkorna och svagheterna Næste artikel Socialdemokraternas kovändning om Nato blev avgörande för opinionsskiftet Socialdemokraternas kovändning om Nato blev avgörande för opinionsskiftet
Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.