Hultqvist fokuserade på Ryssland: ”Det handlar om att bevara freden”

När försvarsminister Peter Hultqvist (S) talade vid Folk och försvars rikskonferens låg fokus på Ryssland och president Vladimir Putins aggressiva agerande. Men Hultqvist gjorde det också tydligt att valåret har börjat, genom att lyckas klämma in både skola och sjukvård i sitt försvarspolitiska anförande.

Enligt kritikerna borde det ha varit statsminister Magdalena Andersson – inte försvarsminister Peter Hultqvist – som talade vid Folk och försvars årliga rikskonferens på måndagen. Statsministern hade på morgonen, i en intervju med Göteborgs-Posten, meddelat att hon avser att kalla till samtal med partiledarna med anledning av det säkerhetspolitiska läget och Rysslands höga tonläge mot omvärlden.

Huruvida det samtalet kommer att vara ett informationstillfälle eller innebära någon form av överläggningar gav inte Peter Hultqvist något rakt svar på när han fick frågan efter sitt tal. 

– Statsministern kommer att redogöra för situationen och vilka åtgärder som har vidtagits. När man deltar vid sådana möten, har man möjlighet att lägga fram sin åsikt, svarade Hultqvist.

Login