Kvinnor med kort utbildning mår sämst

FOLKHÄLSA. Levnadsvanorna blir bättre i Sverige och människor lever längre. Men kvinnor med kort utbildning har sämst hälsoutveckling.

Under senare år har svenskarnas hälsa stadigt förbättras och i och med det även medellivslängden. Samtidigt har de sociala skillnaderna förblivit oförändrade. Skillnaderna i medellivslängd kan sammantaget vara fem år mellan personer med kort respektive lång utbildning. Det visar rapporten Öppna jämförelser, som är ett samarbete mellan Sveriges kommuner och landsting (SKL), Socialstyrelsen och Folkhälsomyndigheten.

Den grupp som sticker ut mest i rapporten är kvinnor med kort utbildning som har sämst hälsoutveckling. Kvinnor som enbart har grundskoleutbildning röker i högre utsträckning än andra grupper, samtidigt som daglig rökning över lag har minskat. Förskrivningen av sömnmedel är också särskilt hög bland kvinnor med kort utbildning. Fetma är även dubbelt så vanligt bland kvinnor med enbart grundskoleutbildning i jämförelse med kvinnor med högre utbildning.

Login