Shekarabi klargör fördelning av flyktingmiljarder

KOMMUNER. Två M-ledamöter undrar över regeringens beräkningar bakom fördelningen av de extra miljarderna till kommunerna och landstingen med anledning av flyktingsituationen.

Flera olika faktorer har vägts in när regeringen har tagit fram ett förslag för hur tillskottet till landsting och kommuner i år, drygt tio miljarder kronor, ska fördelas. Det svarar civilminister Ardalan Shekarabi (S) i sitt svar på en skriftlig fråga från riksdagsledamot Anette Åkesson som begärt mer detaljer från regeringen om beräkningarna.

Även riksdagsledamot Maria Malmer Stenergard (M) har undrat över samma sak i en interpellation, som ska debatteras den 8 december. Malmer Stenergard har reagerat på att Rikssdagens utredningstjänst, RUT, inte fått ut något beräkningsunderlag från regeringskansliet, med hänvisning till att det är arbetsmaterial.

Enligt Shekarabis svar till Anette Åkesson har särskild vikt fästs vid hur många barn varje kommun har tagit emot. Kommuner som har haft ett högt mottagande i förhållande till folkmängd får större tilldelning av medel. Asylsökande viktas dubbelt så höjt som nyanlända. Särskild hänsyn har tagits till situationen i Trelleborg.

Login