Allt fler förstelärare tillsvidareanställs

KORTNYTT. Förstelärare får allt högre medellön och allt fler av dem får tillsvidareanställning, visar en rapport från Skolverket.

En majoritet av förstelärarna har för första gången en tillsvidareanställning. I en ny rapport från skolverket om karriärstjänster redovisas det att 54 procent, 8300 förstelärare, har en tillsvidareanställning. Detta kan jämföras med 5 500 under våren 2016.

Rapporten visar också att förstelärarnas medellön ökar. Från våren 2017 till hösten 2017 har en genomsnittlig löneökning skett med 879 kronor i månaden. Förstelärare i gymnasieskolan har högst medellön, 41 969 kronor. Medan förstelärarna i grundskolan har en medellön på 40 905 kronor. Majoriteten av de som anställs som förstelärare är kvinnor. Detta gäller främst i grundskolan där antalet kvinnor är 80 procent.

– Rektorer, kommuner och ansvariga för fristående skolor behöver följa upp hur förstelärarna bidrar till att stärka undervisningen i skolan. Det är viktigt att förstelärarna har ett tydligt uppdrag i skolans utvecklingsarbete, säger Andreas Spång, enhetschef på Skolverket i ett pressmeddelande.

Login