Andra branscher tackar nej till statligt lyft

LÖNEBILDNING. Regeringen lyfter ofta fram lärarlönelyftet som en av de viktigaste och mest omfattande satsningarna. Men andra sektorer är tveksamma till statlig inkomstpolitik. 

Både Socialdemokraterna och Miljöpartiet förklarade i valrörelsen att de vill ge lärarna mer pengar i löner. Till skillnad från de tidigare bidragen från Alliansen skulle dessa pengar inte öronmärkas till nya tjänster, som förstelärare och lektorer, utan gå generellt till hela lärarkollektivet.

Inslaget av statlig lönepolitik blir därmed större med risk att arbetsgivarna tar tillfället i akt och sparar på lärarlöner när ändå staten tar hand om det. Även om det finns möjlighet till extrapengar brukar parterna på arbetsmarknaden vara tveksamma till statliga lönepengar, eftersom det innebär att fack och arbetsgivare tappar kontroll över lönebildning och lönefördelning.

Men överlag är de flesta inom Skolsverige positiva till lärarlönelyftet. Är man riktigt törstig spelar lite smuts i dricksvattnet ingen roll, tycks de resonera.

Login