Axén Olin om åtstramningen för studieförbunden: En rimlig anpassning

Minskningen av anslaget till studieförbunden är ingen slakt eller tragedi. Så löd det krassa budskapet från Moderaternas kulturpolitiska talesperson Kristina Axén Olin när hon deltog vid Folk och kultur. ”Det är en ganska rimlig anpassning”, sade hon om neddragningen på en kvarts miljard.

ESKILSTUNA. Tre politiker från Tidöpartierna deltog i ett samtal om de minskade anslagen till studieförbunden för år 2024 vid konferensen Folk och kultur som ägde rum förra veckan. En neddragning som skapat stor oro bland studieförbunden och kallats för ett dråpslag för folkbildningen i hela landet.

Men det var knappast för att stryka landets studieförbund medhårs som Kristina Axén Olin (M), Roland Utbult (KD) och Jonas Andersson (SD) hade dykt upp vid konferensen i Eskilstuna.

Studieförbunden har med sitt årliga anslag på två miljarder kronor fått ett mycket stor andel av den totala statliga kulturbudgeten, betonade Axén Olin. Att då bli av med 250 miljoner kronor, i ekonomiskt bistra tider för landet, är vare sig en slakt eller tragedi, enligt Axén Olin.

Login