Bilden av M som regeringsparti tynar bort av Axén Olins miss

Det börjar brinna i knutarna för Moderaterna. De senaste valresultaten visar att en tydlig skolpolitik är en av ingredienserna i receptet på hur man vinner val. Kristina Axén Olins (M) miss gör att partiet istället nu har en lång startsträcka.

Debatten om skolan är mer livlig än någonsin, trots pandemi och gängkriminalitet. Det publiceras debatter där alla riksdagspartier anklagas för att vara medskyldiga till skolans förfall. Skoldebattörer porträtteras i flersidiga reportage i dagstidningar.

Samtidigt briserar en bomb i debatten. Skolpolitiska talespersonen Kristina Axén Olin (M) har mejlat rektorn för Malmö universitet om en kurs var ”seriöst menad”. Kursen handlar om marknadisering av skolan och hur det har gett en förändrad syn på utbildning och lärande. I mejlet skriver Axén Olin också att ”kurslitteraturen dessvärre gav ännu fler funderingar”.

Högskoleminister Matilda Ernkrans (S) reagerade, precis som många andra i Skolsverige, med att det var ”chockerande olämpligt”. Hon jämförde Axén Olin med Sverigedemokraterna som tidigare haft åsikter om vad högskolan undervisar om.

Login