BO: Barns förtroende för lärare sjunker

TRYGGHET. Förtroendet för vuxna i skolan sjunker ju äldre elever blir, visar Barnombudsmannens rapport. Lärares låga förväntningar på elever är en av orsakerna.

Barnombudsmannen har släppt en rapport om barn som växer upp i utsatta kommuner och förorter i Sverige. Den innehåller vittnesmål från över 900 barn som bor i områden som är socioekonomiskt utsatta. Det framhålls hur våld präglar barnens vardag både i och utanför skolan. Men barnens uppfattning är att vuxna inte ingriper mot våld eller bråk i skolan.

I undersökningen uppger nästan var femte flicka och var tionde pojke i årskurs 5 att de saknar förtroende för de vuxna i skolan. När eleverna blir äldre sjunker förtroendet. I årskurs 8 har det ökat till att nästan hälften av flickorna och var tredje pojke uppger att de har litet eller inget förtroende alls för de vuxna i skolan.

– Vår analys handlar om att de här barnen har berättat och sökt stöd hos lärare för att påpeka att det finns våld, stök, bråk och kaos i skolan. Men man upplever att vuxna inte reagerar, säger vikarierande barnombudsman Anna Karin Hildingson Boqvist, till Altinget.

Login